Obchodní úvěr a půjčení peněz od nebankovních společností

Nebankovní půjčky jsou mezi lidmi stále více oblíbené. Rozdíl mezi půjčením peněz od nebankovní společnosti a půjčky od banky se postupně stírá. Co to je obchodní úvěr, podnikatelský úvěr pro začínající podnikatele a existuje na úvěrovém trhu nejlepší nebankovní půjčka?

Nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí

Půjčení peněz od nebankovní společnosti má dnes podobné podmínky jako půjčka od banky. Před 10 lety byly nebankovní půjčky více rizikové a lidé věřili spíše bankovním domům. V některých případech je dnes nebankovní půjčka mnohem výhodnější než bankovní půjčka. Záleží ovšem na konkrétní situaci. Půjčky od bank mají obecně přísnější podmínky, aktuálním příkladem jsou hypotéky na bydlení. Aby byla zájemci schválena hypotéka na bydlení od banky, měl by mít našetřeno 10 až 20 %.

Banka prověřuje příjmy žadatele a jeho bonitu. Hypotéka je vždy půjčka s ručením nemovitosti. Maximální výše hypotéky se odvíjí od hodnoty zastavené nemovitosti. Zájemce o půjčení peněz na bydlení může získat maximálně 90 % z hodnoty zástavy, zbytek musí mít našetřeno. Získat půjčku od banky je pro mladé rodiny čím dál těžší. Na úvěrovém trhu jsou nejlepší nebankovní půjčky na cokoliv a bez ručení. Je zřejmé, že ne každá nebankovní půjčka se hodí na bydlení, výstavbu domu apod. 

Pro zájemce o nižší částky je výhodnější zvolit nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí každému. Půjčení peněz od nebankovních institucí se hodí zejména na krátkodobé půjčky, případně na úvěry ve výši několika tisíc korun. Nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí, využívají lidé, kteří potřebují vykrýt finanční nedostatek před výplatou a nemají žádný jiný zdroj příjmu nebo rodinu, která by půjčila peníze.

Na nebankovním trhu půjček fungují i podnikatelské úvěry umožňující půjčení peněz do výše 50 milionů Kč. V případě nebankovního podnikatelského úvěru poskytovatel požaduje ručení, ale nabízí půjčky i živnostníkům a firmám, kteří nemohou ručit. Nebankovní půjčky mohou být skvělým řešením pro specifické situace, kdy není možné, aby banka schválila žadateli půjčku. Nabízí se i okolnosti, kdy je nebankovní půjčka zbytečně drahá a mnohdy i zbytečná.

Existuje nejlepší nebankovní půjčka?

Na otázku, zda-li existuje na úvěrovém trhu nejlepší nebankovní půjčka, se nedá jednohlasně odpovědět. Pro zájemce o půjčení peněz, který se nachází v obtížné finanční a životní situaci, může být nebankovní půjčka, kde opravdu půjčí, jediným východiskem. Lidé, kteří chtějí nové bydlení nebo rekonstrukci domu či bytu, nejspíše sáhnou po bankovní půjčce s ručením nemovitosti. Nejlepší nebankovní půjčka je taková, která zbytečně nezatíží jedincům rozpočet, případně rozpočet celé rodiny.

Podnikatelský úvěr pro začínající podnikatele může proběhnout formou půjčky od banky, anebo jako nebankovní půjčka. Každý zájemce o půjčení peněz musí zvážit, který typ úvěru bude výhodnější a levnější. Půjčení peněz od nebankovních společností mohou zavést klienta do dluhové pasti, odkud není snadné se dostat. V extrémním případě hrozí exekuce nebo proces oddlužení. Při rozhodování o konkrétních úvěrech mohou zájemcům pomoci různé zkušenosti na diskuzních fórech.

Mnoho poskytovatelů spotřebitelských úvěrů uvádí recenze a zkušenosti minulých klientů na svých webových stránkách. Je pochopitelné, že recenze, zveřejněné na oficiálních stránkách poskytovatelů půjček, budou kladné. Například Ferratum bank recenze a Zaplo zkušenosti uvádí hodnocení přímo na svém webu. Ferratum bank recenze jsou kladné a obsahují i hodnocení bez textu, pouze udělení ratingu. Na druhé straně stojí poskytovatelé půjček, kteří hodnocení a recenze neuvádí a nechají na zájemci, aby si informace dohledal sám z jiných zdrojů.

Co je to obchodní úvěr

Obchodní úvěr není klasické půjčení peněz. Definice obchodního úvěru je, že jej poskytuje dodavatel svým odběratelům. Odběratelé díky obchodnímu úvěru nemusí ihned platit za zakoupené služby nebo zboží. Po sjednaném obchodním úvěru se mění pozice obou dvou stran. Z odběratele se stane dlužník a z dodavatelů jsou věřitelé. Typickým příkladem obchodního úvěru je faktura. Odběratel převezme zboží nebo přijme služby a neplatí ihned dodavateli. Obchodní úvěry jsou často bezúročné.

Výhoda spočívá v tom, že odběratel může přijmout zboží a služby v případě, kdy reálně nemá peníze. Tato výhoda obchodního úvěru se může změnit na velkou nevýhodou, především pro věřitele. Konkrétně v případě, kdy odběratel nemá finance na úhradu faktury ani po termínu splatnosti, případně se dostane do bankrotu. Dodavatel by získával peníze zpět velmi těžko. Dalším typem obchodního úvěru je šek a směnka.

Podnikatelský úvěr

Mít nápad nestačí. Na začátku podnikání je vždy nutné mít nějaký vklad, vstupní investici. To bohužel není pro každého snadné, ledaže by měl nějaké investora nebo rodinu, která sama podniká a může peníze poskytnout. Z důvodu nedostatku financí se neuskutečnily stovky podnikatelských plánů a nadějných projektů. Podnikatelský úvěr pro začínající podnikatele je častým řešením, díky kterému je možné začít podnikat. Podnikatelský úvěr je v nabídce jak bankovních domů, tak jako forma nebankovních půjček.

Výhradně na nebankovní podnikatelské úvěry se zaměřuje společnost Vitacredit. Podnikatelský úvěr je vhodný pro začínajícího podnikatele, jenž nemá čím ručit. Začínající podnikatelé nemusí mít vždy daňové přiznání, přesto není problém získat podnikatelskou půjčku od banky. Například podnikatelská půjčka od MONETA Money Bank vyžaduje 2 doklady totožnosti, přibližný příjem a hlavní podmínkou je, aby žadatel podnikal minimálně jeden rok.